Головна » Національно-патріотичне виховання

06.09.2018 року у смт. Краснопавлівка до бійців 124 батальйону територіальної оборони м. Лозова та Лозівського району завітали учні закладів освіти міста та подарували справжнє свято творчості та таланту. Сергій Олексійович Коба, секретар Лозівської міської ради, побажав  присутнім миру, злагоди в родинах і міцного здоров’я.

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих бійців.

Своїми яскравими виступами: піснями, танцями та художніми композиціями діти підняли настрій нашим захисникам.

У рамках відзначення 22-ої річниці Конституції України в таборах відпочинку закладів освіти були проведені різноманітні заходи: конкурси малюнків «Майбутнє моєї України», усні журнали «Закон і ми", круглі столи «Діти мають свої права», «Наша країна-європейська держава», під час яких хлопці та дівчата повторили права та обов'язки громадян України, пригадали ключові терміни та використали ці знання під час вирішення правових задач, юні інформатики створили електронну версію Конституції України. Вихованці мовних таборів провели «Presentation «Happy Constitution day».

   

Вшановуючи національні традиції та цінності українського народу 17 травня діти та працівники закладів освіти міста долучилися до заходів з відзначення Дня вишиванки. Деякі роботи створені самими працівниками, які отримують велике душевне задоволення від того, що вміють створювати власними руками гарні речі.

29 березня в обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва пройшло урочисте відкриття виставки та нагородження переможців конкурсу «Традиційні художні ремесла» XVІІ Відкритого фестивалю традиційної народної культури «Кроковеє коло» для дітей та молоді. Участь у фестивалі брали учні Лозівської ЗОШ №3.

Перемогу здобули:

Яцун Ірина, учениця 5-А класу - диплом ІІІ ступеня в номінації «Народна лялька»;  

Лисенко Анна, учениця 6-А класу -  диплом І ступеня в номінації «Вишивка»;

Герасименко Олександра, вихованка гуртка «Писанкарство» - диплом І ступеня в номінації «Писанкарство».

У науково-практичній конференції „Етнологія і фольклористика» Дипломом І ступеня нагороджено Шкуренко Валерію ученицю 9-А класу Лозівської ЗОШ №3, яка представляла дослідницьку роботу «Стародавній одяг Лозівщини».

Дівчата отримали дипломи та подарунки від спонсорів фестивалю.

 

14 березня на ЛСЮН відбувся захід з національного виховання  «Діти, великі і маленькі, приходьте на посиденьки», для дітей молодшого шкільного віку.

Мета: Удосконалювати інтелект, творчі здібності особистості; розвивати пізнавальний інтерес, мовлення, кмітливість, допитливість, самодіяльність; виховувати громадянські якості: людяність,патріотизм, повагу до традицій українського народу.

Форма проведення: конкурсно-ігрова програма.

Дітям запропоновано:

  • цікаву  розповідь про традиції проведення українських вечорниць;
  • народні ігри - «Хто за стіною?», «Скнара», Хто гукає?», «Танці до упаду»;
  • ігри- конкурси  «Чарівний мішечок», «Картопля в ложці», «Веселі кульки», «Несміяна», «Монстрик»;
  • вікторина «Українська мозаїка»;
  • гра «Продовж приказку»

Переможці конкурсів, вікторини отримали солодкі призи.

Народ знає Тараса, любить Тараса,
співає його пісні, пересилає з уст в уста
оповіді про нього, як про живого сучасника
і учасника на­шої дійсності.

Максим Рильський

З нагоди Дня народження Великого Кобзаря 15 березня 2018 року у Лозівській ЗОШ № 3 відбувся фестиваль «Тарасовими шляхами».

Глядачі разом із юними артистами із 6-А перенеслися у минуле за допомогою «машини часу», зустрілися із малим Тарасом (у виконанні Синька Микити) та отримали задоволення від чудового виконання пісень на слова Шевченка («Зоре моя вечірняя» у виконанні ансамблю «Лілея» (НВК № 8), «Зацвіла в долині червона калина» у виконанні Сороки Юлії (НВК № 10), «Минають дні, минають ночі» – ансамбль ЗОШ № 7, «Бандуристе, орле сизий» у виконанні тріо ЛНВК № 4), інсценізації його творів (уривок із поеми «Катерина» у виконанні учнів ПЗОШ № 2 та поезія «У тієї Катерини» у виконанні учнів ДНВК); читці поезій Т. Шевченка та про Тараса Шевченка (Прокопенко Борис «Осії» (ЗОШ № 1), учениця ПЗОШ № 1 Скрябіна Ксенія уривок з поеми «Сон», Кошова Маргарита «І досі сниться…» (ЗОШ № 3), Ковпенко Єлизавета «Кобзарю» (ЗОШ № 11), Коровушкін Віталій «Люблю Вітчизну» (ЗОШ № 12), Голубов Давід «Кавказ» (ЗОШ № 11), учень гімназії Дейно Володимир «На горі Тарасовій») подарували усім присутнім приємні незабутні хвилини спілкування з високою поезією.

... Читати далі »

14 березня до дня українського добровольця в закладах освіти міста було проведено ряд урочистих заходів. На уроках мужності актуальним було питання щодо виховання мужності, патріотизму та пам’яті бійців – добровольців, які загинули під час виконання громадянського обов’язку щодо захисту територіальної цілісності України. У ЛЗОШ № 12 на загальношкільні заходи були запрошені почесні гості Шаповалов Роман та Тутов Олександр.

 

01.03.2018 року в  Лозівській ЗОШ І-ІІІ ст.№3  відбулася  методична студія для вчителів географії закладів загальної середньої освіти.

Тема: Національно-патріотичне виховання на уроках географії.

Мета: підвищити рівень професійної майстерності вчителів географії щодо використання різноманітних методів, форм і прийомів національно-патріотичного виховання на уроках географії.

На заході були присутні учителі географії шкіл міста. Вони ознайомились із принципами, засобами та складовими національно-патріотичного виховання.  Майстер-клас для колег провела Тепляк І. І. - учитель географії  Лозівської ЗОШ №3. Присутніх зацікавили практичні завдання: тести на співвідношення, вікторини, географічні квести, ярмарок професій, кросворди.

На методичному практикумі під час круглого столу учасники методичної студії поділилися власними напрацюваннями, розглянули  результати участі команди учнів на ІІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з географії та  обговорювали питання щодо підготовки до міського етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Джура”.

З матеріалами методичної студії можна ознайомитися тут.

Це - матері мова. Я звуки твої
Люблю, наче очі дитини...
О мово вкраїнська!... Хто любить її,
Той любить мою Україну.

Володимир Сосюра

Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб - мова.

Урочисте святкування цієї визначної дати відбулося і в Лозівському НВК «ЗНЗ-ДНЗ № 8». Гостей свята радо зустрічали адміністрація та вчителі. Свято розпочалося феєричним виступом хору ЛНВК «ЗНЗ-ДНЗ № 8» та вихованців дошкільного підрозділу. На святі можна було побачити і почути все: виступ вокальних ансамблів «Лілея», «Краплинки» та «Сузір’я», уривок із п’єси «За двома зайцями» у виконанні учнів Панютинської ЗОШ № 2, гумореску у виконанні учня ДНВК К. Коваля, українські танці, чарівні народні та сучасні пісні у виконанні С. Неділько та А. Пуги (гімназія),         Ю. Сороки (ЛНВК № 10), Д. Котової (ЛЗОШ № 3), А. Худолія (ЗОШ № 12), К. Проскуріної (ЛНВК «ЗНЗ-ліцей» № 4), Ю. Васильєвої (ЗОШ № 1).

Родзинкою свята стали ведучі свята Дар’я Кваснюк та Денис Тюнін та виступи Валерії Мірошніченко (ЗОШ № 11) і дуету «Струни душі» (ДНВК).

Гарний настрій, урочиста атмосфера та яскраві враження панували на святі. Шанування рідної мови є традицією кожного свідомого українця. Плекаємо рідну мову!

... Читати далі »

21 лютого у світі відзначається Міжнародний день рідної мови. Міністерство освіти і науки України рекомендувало провести цього дня в школах «диктант єдності».

До флешмобу долучилися як школярі, так і вчителі міста Лозова: 2141 учасник написали диктант на тему «Без мови немає народу».

9 листопада 2017 року учительська та учнівська спільноти міста Лозової долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Мета акції – не перевірка грамотності, а єднання, солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків. Девіз цьогорічного радіодиктанту – «Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета». Цього року у написанні радіодиктанту взяли участь 930 учнів та 135 учителів міста.

14 жовтня 2017 року Україна відзначає День захисника України. Велика кількість заходів проводиться з метою патріотичного виховання молоді. 11 жовтня 2017 року для молоді Лозівського професійного ліцею було проведено спільний виховний захід за участю фахівців міського центру молоді, працівників міської бібліотеки та запрошених гостей – учасників АТО. Захід був спрямований на те, щоб більше молодих людей дізналися про сучасних захисників України. На зустрічі молодь із перших вуст дізналася про події, подвиги та життя під час бойових подій, отримали відповіді на свої запитання. 

Не зважаючи на важку тему, зустріч виявилась змістовна та цікава. Організатори дуже вдячні гостям, що відгукнулися на запрошення прийти поспілкуватися з молоддю. Такі зустрічі сприяють вихованню почуття відповідальності за долю країни, дають змогу відчути свою причетність до подій сьогодення, виховують повагу до мужніх захисників нашої Вітчизни.

Мир, незалежність та цілісність держави завойовують для нас герої сучасності. Про них знімають фільми, пишуть книжки. Ми повинні зробити все, щоб про них ніколи не забували. Бажаємо миру нашій  рідній  Україні!

 

Кожного року 22 вересня в Україні відзначається День партизанської слави, тому 25.09.2017 року фахівці центру молоді завітали до гуртожитку Лозівського професійного ліцею з виховним заходом. Метою зустрічі було розширення знання учнів про партизанський рух в Україні, сформувати інтерес і повагу до історичного минулого нашої Батьківщини, виховувати патріотичні почуття, любов до України. Маємо надію, що після цього заходу молодь зможе усвідомити велич подвигу у вирі Другої світової війни та більш шанобливо ставитися до тих, хто ціною свого життя здобув перемогу.

З метою виховання у дітей та юнацтва активної громадянської позиції, національної гідності та самосвідомості, любові до своєї Батьківщини 04 травня 2017 року в місті Лозова пройшов І (міський) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») серед роїв загальноосвітніх навчальних закладів.

Готовність захищати свій рідний край, опановувати козацьку культурну спадщину та упроваджувати військово-прикладні види спорту, народні ігри – все це важливі аспекти виховання патріотичної свідомості у школярів.

Вітаємо переможців!

І місце –  ЛЗОШ І-ІІІ ст. № 1
ІІ місце – Лозівський ліцей № 4
ІІІ місце – ЛНВК «ЗНЗ-ДНЗ № 8»

Кращим роям вручили кубки та дипломи.

Загальновідомим є вислів: «Скільки я знаю мов, стільки разів я людина». Та багатство, втілене в скарбниці інших мов, залишиться для людини недосяжним, якщо вона не оволоділа рідною мовою, не відчула її краси. Мова – це духовне багатство народу, історія життя наших далеких предків, наш родовід, колискова, яку співала нам у дитинстві матуся.

21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято було запроваджено в листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО заради захисту мовної й культурної багатоманітності.

З метою вшанування рідної мови 935 учнів Лозівських загальноосвітніх навчальних закладів написали «диктант єдності» українською та російською мовами на тему «Україна – наша земля, наша Батьківщина».

« 1 2 3 »