Головна » 2021 » Грудень » 03

Як батьки можуть допомогти дитині підготуватися до ЗНО

З 1 лютого стартуватиме реєстрація для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні 2022 року. Та випускники розпочали активну підготовку до важливих випробувань у їхньому житті – випускних і вступних іспитів – ще у вересні, а то й раніше.

Дівчата та хлопці, визначаючись із планами на майбутнє і готуючись до ЗНО, сподіваються на підтримку батьків. Причиною хвилювання можуть бути сумніви в знаннях та здібностях, стрес через незнайому ситуацію або відповідальність перед батьками і школою / ліцеєм / коледжем / технікумом. Тому дуже важливо усвідомити, що іспит – це не випробування, а можливість виявити себе і набути досвіду.

Тож у пригоді стануть слушні поради психологів. Зокрема, Світлана Ройз пропонує малювати ментальні карти, що допоможуть систематизувати інформацію, а під час іспиту – застосовувати стабілізаційні практики.

Психологи також радять батькам не акцентувати уваги на кількості балів, яку дитина отримає на ЗНО, пояснити їй, що кількість балів – не показник знань та успішності, відтак сформувати спокійне ставлення до процедури тестування.

Український центр оцінювання якості освіти пропонує батькам рекомендації, що допоможуть їхнім дітям упевненіше почуватися під час ДПА та ЗНО.

Для початку з’ясуймо відповіді на такі запитання: чи є ДПА тим самим, що й ЗНО? які предмети треба проходити на ДПА, а які – на ЗНО? яким буде тест із математики у 2022 році? українська мова чи українська мова і література: який тест вибрати?

Державна підсумкова атестація (ДПА) – це оцінювання результатів навчання учнів за ключовими предметами у школі. Вона фіксує якість середньої освіти у 4-му, 9-му і 11-му класах. ДПА впливає на середній бал свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти (атестата), який враховують при розрахунку конкурсного бала під час вступу. Із 2015 року результати ЗНО для випускників шкіл стали зараховувати як оцінки за ДПА (за шкалою 1‒12 балів) і зазначати в додатку до свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти (атестата). Щоб результати ЗНО зарахували як оцінки за ДПА, потрібно вказати на це під час реєстрації.

Перелік предметів ДПА щороку визначає Міністерство освіти і науки України. Так, цьогоріч випускники закладів загальної середньої освіти проходитимуть ДПА з чотирьох навчальних предметів. Перший – українська мова, другий – математика, третій – або історія України (субтест «Історія України 1914 р.– початку ХХІ ст.»), або іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська) – на вибір випускника/випускниці. Четвертий предмет – один із запропонованого переліку (історія України, іноземна мова (англійська, іспанська, німецька або французька), біологія, географія, фізика, хімія). Зауважимо, що для зарахування оцінок за ДПА можна вибрати й іноземну мову (англійську, німецьку, французьку, іспанську), й історію України та пройти ЗНО з цих предметів.

Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) – інструмент забезпечення рівного доступу до вищої освіти. З 2008 року результати ЗНО (за шкалою 100‒200 балів) використовують для визначення конкурсного бала під час відбору осіб, які вступають на навчання до закладів вищої освіти для отримання ступеня молодшого бакалавра, бакалавра на основі повної загальної освіти.

У 2022 році кожен зареєстрований учасник / кожна зареєстрована учасниця має право безоплатно пройти тести щонайбільше з п’яти навчальних предметів. Обов’язкових предметів ЗНО немає, натомість особа, яка має бажання вступати до закладу вищої освіти, самостійно визначає, результати яких тестів їй потрібні для вступу на ту чи ту спеціальність. Перелік таких предметів визначено Умовами прийому на навчання до закладів вищої освіти України у 2022 році.