Головна » 2020 » Березень » 17
Виховна робота    272    17.03.2020     0 коментарів

Шановні батьки у зв'язку з необхідними канікулами у навчальних закладах міста Харкова та Харківської області просимо роз’яснити Вашим дітям, що телефони виклику екстрених служб «101» або «102», «103» - перші і найважливіші телефони, які повинна знати кожна людина. Від його знання залежить життя, і не тільки власне. Але іноді цей найважливіший номер стає інструментом для пустощів.

Оперативні служби зобов'язані реагувати на будь-яке повідомлення. Адже ніхто не може дати стовідсоткової гарантії, що воно помилкове. Пожежники і рятувальники, поліцейські, лікарі не жартують людськими життями, вони повинні все перевірити, перш ніж зможуть з повною впевненістю сказати, що людям нічого не загрожує.

Помилковий виклик задає фахівцям МНС та Національної поліції зайву роботу і призводить до безглуздої експлуатації техніки. Але ж, можливо, вже відразу після перевірки неправдивого повідомлення і людям, і машинам належить безвідмовно працювати на реальному подію. Крім того, поки фахівці перевіряють помилковий виклик, їх допомога можливо буде потрібно людям, що потрапили в справжню біду.

Іноді помилковий виклик стає результатом неорганізованого дитячого дозвілля. Дитина викликає пожежні машини просто «від нічого робити» і радіє, коли по його дзвінком прилітає кілька автоцистерн з бійцями МНС та яскраві автомобілі патрульної поліції .

Як показує практика, такі виклики дорого обходяться кожної зі сторін. Відповідно до Тимчасових рекомендацій щодо визначення побічних збитків від пожеж, становить 11700 грн. Щороку рятувальникам і платникам податків, тобто нам із вами, неправдиві повідомлення обходяться близько 15 млн. грн. Діти до 14 років звільнені від відповідальності за неправдиве повідомлення, однак цю відповідальність несуть їхні батьки.

Стаття 259 Кримінального кодексу України, свідомо неправдиве повідомлення про погрозу безпеки громадян, знищення або ушкодження об’єктів власності, що карається штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до п’яти років, теж саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, - карається позбавлення волі на строк від двох до семи років. Стаття 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення, свідомо хибний виклик спеціальних служб веде за собою штраф від трьох до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Крім того, в судовому порядку з них можуть бути стягнуті всі матеріальні витрати, які понесли служби екстреного реагування. Так, наприклад, сума матеріальних витрат при відпрацюванні неправдивого повідомлення про вибуховий пристрій, закладений у будівлі одного з торгових центрів, тільки для служби порятунку та Національної поліції може складати близько 100 тисяч гривень.

З повагою ювенальна превенція Харківщини.