Головна » Архів матеріалів
Новини    23    10.04.2024     0 коментарів

Нітрати – це солі нітратної кислоти, які є постійним складником природних вод і в невеликих дозах вони вважаються малотоксичними. В організмі під впливом кишкової мікрофлори нітрати перетворюються в нітрити, які є більш токсичними. Нітрати в шлунку під впливом мікроорганізмів відновлюються до нітритів, канцерогенних речовин – нітрозамінів, особливо при зниженій кислотності. Відповідно до вимог Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджених наказом МОЗ України від 12.05.2010 № 400, концентрація нітритів у питній воді не повинна перевищувати:

    • у водопровідній – <= 0,5 мг/дм куб. (0,1)
    • з колодязів та каптажів джерел – <= 3,3 мг/дм куб.
    • у фасованій – <= 0,5 мг/дм куб. (0,1)

Нітрати швидко окислюють гемоглобін у метгемоглобін. У нормі в організмі людини в крові може бути 1-2 % метгемоглобіну. Якщо ця величина перевищується, то з’являються перші прояви гіпоксії (тахікардія, задишка, запаморочення). Метгемоглобінемія супроводжується такими симптомами: задишка, ціаноз, головний біль, слабкість, втома, запаморочення, втрата свідомості. До недавнього часу метгемоглобінемію вважали властивою дітям грудного віку, котрі знаходяться на штучному вигодовуванні молочними сумішами, під час приготування яких використовують питну воду зі значною концентрацією нітратів. Також у групі ризику перебувають вагітні жінки, люди похилого віку, хворі на анемію, особи із порушенням обміну речовин, гормональних процесів, дихальної та серцево-судинної системи. У більшості випадків метгемоглобінемія спостерігається в людей, які проживають у сільській місцевості, де поширено використання води із нецентралізованих джерел водопостачання (колодязів, індивідуальних свердловин). Зазвичай поряд із джерелами водопостачання часто розташовані й господарські споруди для тварин, туалети з вигрібними ямами, які є джерелами органічних сполук. Такий стан призводить до масивного потрапляння їх до ґрунту і, відповідно, до забруднення ґрунтових вод, якими наповнюються потім криниці. Вилучити нітрати з криничної води практично неможливо. Тож Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області наголошує:

  • якщо в питній воді вміст нітратів перевищує допустиму норму (50 мг/л), не можна використовувати її для пиття та приготування їжі;
  • кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність (під дією високих температур нітрати перетворюються на ще більш небезпечні нітрити, що провокують утворення у крові клітин метгемоглобіну);
  • не можна розводити дитячу суміш колодязною водою, якщо не впевнені в її якості;
  • після перших клінічних симптомів гострого отруєння (посиніння шкіри, блювота, судоми) треба негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою;
  • воду з понаднормативним вмістом нітратів можна використовувати для технічних цілей: прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо;
  • при облаштуванні та експлуатації колодязів необхідно дотримуватися гігієнічних вимог:
      • забезпечити ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього замка, огородження облаштування колодязя навісом, кришкою тощо;
      • не менше одного разу на рік чистити, відкачувати воду та проводити спеціальну дезінфекцію колодязів, після дезінфекції, воду необхідно відкачати повторно. Користуватися колодязем можна вже після наступного заповнення та проведення лабораторного дослідження питної води.

Громадяни, які використовують воду для питних потреб з індивідуальних колодязів чи свердловин, можуть, за власним бажанням, для проведення досліджень звернутися до будь-якої акредитованої лабораторії Лозівського району та й, загалом, Харківської області.

Новини    20    10.04.2024     0 коментарів

На території Лозівського району активно проводяться заходи з благоустрою територій населених пунктів в рамках проведення щорічної акції «За чисте довкілля», люди частіше виходять на прогулянки за місто «на природу», працюють на городах, дачах тощо. У зв'язку із цим Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує про небезпеку іксодових кліщів, які саме в цей період активізуються та є переносниками збудників небезпечних інфекційних хвороб – бореліозу (хвороби Лайма), кліщового енцефаліту тощо.

Як відбувається напад кліща?

Кліщі підстерігають здобич сидячи на кінчиках травинок, листя нижніх гілок кущів. Вони підіймаються на травинку або стебло куща на висоту до півметра і терпляче чекають, коли поруч пройде жертва. Особливо багато кліщів в чагарниках, ділянках з великою кількістю сухої некошеної минулорічної трави (сухостої – це місця зимівлі та розмноження іксодових кліщів). Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час, після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, кліщі можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками та іншими тваринами. Кліщі непомітно і дуже міцно чіпляються кігтиками лапок за тканину або шерсть. Перекочувавши на свою жертву, кліщ шукає місця з ніжною шкірою. У людини він зазвичай впивається в шию, пахвові западини, в пахову область. У собак – за вухами, на холці, під пахвами, на животі. Прокушуючи шкіру, кліщ упивається глибше і починає смоктати кров. При цьому він дуже міцно закріплює свій хоботок слиною. Кліщ встромляє в шкіру свої щелепи і одночасно виділяє слину, яка є анестетиком – знеболюючою речовиною. Саме тому укус кліща безболісний і не помітний . 

Як захистити себе від нападу кліщів?

При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується: 

  • Одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором.
  • Проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.
  • Звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для відпочинку на природі.
  • Вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
  • Прийняти душ, ретельно себе оглянути ще раз.
  • Якщо разом з вами на природі перебував ваш пес – його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.
  • Використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів. 

При виявленні на тілі кліща

Необхідно звернутися до лікаря. Краще видалити кліща в лікувально-профілактичному закладі, адже інфікування може відбутися навіть через неправильне видалення, коли його ненароком причавити. Вірогідність захворіти, якщо кліщ провів на тілі менше 24 годин, мінімальна. Досліджувалися різні методики видалення кліща, що присмоктався, але самим ефективним і безпечним є метод з використанням пінцета.  При самостійному видаленні кліща необхідно дотримуватися наступних вимог: перед витяганням кліща шкіру слід обробити будь-яким антисептиком. Необхідно захопити кліща пінцетом (з тупими або заокругленими кінцями) якомога ближче до шкіри і витягти його помірним рівномірним зусиллям, спрямованим суворо вертикально, не застосовуючи жодних викручувальних рухів. Після вилучення шкіру повторно обробити антисептиком. Важливо постаратися під час вилучення не розчавити кліща. Якщо немає пінцета, то можна витягти кліща захищеними пальцями (захистити можна бинтом, гумовими рукавичками). Кліща слід одноразово обернути бинтом, вхопити якомога ближче до шкіри і акуратно потягнути вгору перпендикулярно шкірі. Після видалення кліща обов'язково помити руки з милом або обробити антисептиком.

Після укусу кліща можливі варіанти розвитку:

  • Людина залишається здоровою
  • Людина інфікована (заражена)

Хвороба Лайма (кліщовий лайм-бореліоз) – це природно-вогнищеве, інфекційне, полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями.

За інформацією ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», у 2023 році в нашій області було взято на облік 522 особи, які постраждали від нападу кліщів. Близько двохсот із них захворіли на хворобу Лайма. У Харківській області за результатами багаторічного моніторингу визначено 445 територій, де є природні осередки цієї інфекції, в тому числі і на території Лозівського району. Зараження також може відбутися при попаданні випорожнень кліща на шкіру з наступним їх втиранням при розчісуванні.

Симптоми іксодового кліщового бореліозу (хвороба Лайма):

Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду від однієї до 60 діб, найчастіше - 14 діб.

  • укус кліща;
  • почервоніння в місці укусу кліща (мігруюча кільцеподібна еритема червоно-рожевого кольору 5-6 cм в діаметрі. У процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії, іноді до 50 см), у 30-40% хворих еритема не спостерігається;
  • незначний свербіж в місці укусу кліща;
  • часто разом з еритемою у людини з’являється лихоманка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в тілі і млявість.

Якщо лікування хворих на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, приводячи до тривалої непрацездатності та інвалідності. У хворих можуть бути уражені різні органи: шкіра, суглоби, м’язи, нервова і серцево-судинна система, печінка, очі.

Що робити з видаленим кліщем? 

Видаленого кліща слід помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд, щільно закрити кришкою (корком). Кліща віднести до лабораторії, де проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників інфекційних хвороб. Також, спеціалісти лабораторій можуть проводити сучасний імуноферментний аналіз виявлення антитіл до інфекційних хороб.

Ще одне небепечне захворювання, переносником збуднику якого є іксодові кліщі – кліщовий вірусний енцефаліт. Це природно-вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може привести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків. Вірус кліщового енцефаліту зберігається, розмножується в організмі кліща та передається наступним поколінням кліща.  Зараження людини відбувається під час кровосмоктання кліща, при випадковому роздавлюванні кліща чи розчісування місця укусу та втиранні в шкіру зі слиною чи тканинами кліща збудника інфекції, при вживанні в їжу сирого молока інфікованих кіз, корів. Період від зараження до перших клінічних проявів хвороби (інкубаційний період) триває, в середньому 7-14 днів, з коливаннями від однієї до 30 діб. У хворого різко підвищується температура тіла, до 38-39 С, з’являється нудота, блювота, турбують болі в м’язах шиї, спини, кінцівок. В місті присмоктування кліща з’являється еритема. В подальшому з'являються симптоми ураження центральної нервової, серцево–судинної, дихальної систем. Для лікування призначають імуноглобулін проти кліщового енцефаліту.

Отже, дотримуйтесь простих та доступних правил захисту від кліщів! Адже так можна уникнути їх нападів та ризиків захворювання на небезпечні інфекційні хвороби.

Новини    20    01.04.2024     0 коментарів

Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує.

Одним із суттєвих компонентів організації дитячого харчування є питний режим. У дитячому віці вкрай необхідно стежити за балансом води. Саме вода відіграє ключову роль у формуванні та розвитку життєво важливих систем дитини. При втраті води до 2% маси тіла (1–1,5 л) активність мозку і працездатність зменшується на 20%. Тому діти повинні завжди мати постійний доступ до чистої питної води.

Пити воду варто щоразу, коли відчувається спрага, однак діти не завжди можуть контролювати її спожиту кількість – про це слід подбати дорослим.

Батькам необхідно налагодити питний режим дитини, пояснити, чому важливо пити достатню кількість води та розповісти, які напої варто пити, а від чого слід відмовитися.

Найкраще втамовує спрагу вода, тому необхідно привчити дитину пити звичайну воду або напої, які не містять багато калорій.

Необхідно обмежити споживання солодких напоїв.

Джерелом рідини можуть бути й харчові продукти: супи, овочі, фрукти тощо.

У закладі освіти також необхідно забезпечити безперешкодний доступ дітей до питної води.

Так, відповідно до вимог «Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 №2205, та «Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 24.03.2016 №234, у закладі освіти повинен бути організований питний режим.

Заклади загальної середньої освіти обладнуються питними фонтанчиками відповідно до вимог ДБН В.2.2-3:2018 «Заклади освіти». Питні фонтанчики слід розміщувати із розрахунку 1 на 100 учнів. Вода в них повинна відповідати вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12.05.2010 № 400.

У разі відсутності в закладі освіти питних фонтанчиків кожна дитина за потреби повинна отримати кип’ячену або фасовану воду в індивідуальному посуді.

Фасована негазована вода промислового виробництва, а також вода з установок із дозованим розливом негазованої фасованої питної води, повинні відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, що підтверджується виробником.

При використанні установок негазованої фасованої води із дозованим розливом заміна ємності повинна здійснюватися не рідше одного разу на 2 тижні.

Для пиття води можуть бути використані одноразові стакани, фарфорові чашки та скляні стакани. Якщо для цього використовуються одноразові стакани, то передбачають ємність для використаних стаканів. Якщо для пиття води використовують фарфоровий або скляний посуд, то його виставляють на рознос, промаркований для чистих стаканів. Біля нього розміщують рознос для збору використаного посуду.

Що важливо розказати дитині про воду?

Вода, яку ми п’ємо, має бути безпечною. Тобто не містити шкідливих хімічних сполук та мікроорганізмів, не мати різкого запаху і присмаку. Візуально неможливо оцінити, чи відповідає вода всім цим вимогам. Тому дитині необхідно донести важливе правило: не пий воду з неперевірених джерел, потічків чи колодязів.

Кількість води, яка необхідна організму, для кожної людини різна. Це залежить від багатьох факторів: віку, ваги, клімату, інтенсивності фізичних навантажень, температури повітря на вулиці.

Єдиних норм споживання рідини немає, проте Міністерство охорони здоров’я України пропонує орієнтуватися на загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:

  • діти від 1-4 років: від 2 до 4 склянок;
  • діти 4-8 років: 5 склянок;
  • діти 9-13 років: 7-8 склянок;
  • 14 і більше: від 8 до 11 склянок.

Звичайно, це приблизна кількість, тому вчіть дітей прислухатись до свого організму, не ігнорувати спрагу.

Необхідно дитині пояснити, що хоча солодка вода теж є рідиною, проте вона містить доданий цукор. Такі напої можуть стати причиною карієсу, якщо вживати їх часто. Сік, навіть фреш, теж не є замінником води.

Подбайте, щоб дитина завжди мала з собою питну воду. Дома це зробити нескладно, просто поставити склянку води біля робочого місця дитини. А для того, аби вона не забувала пити в школі, купіть їй багаторазову пляшечку: наповнюйте її водою щоразу, як дитина виходить з дому. Так вона завжди матиме з собою необхідний запас води.

Достатнє вживання питної води – запорука правильного розвитку і повноцінного росту дитини.

Виховна робота    1263    29.03.2024     0 коментарів

Ідучи на канікули, ПАМЯТАЙ!!!

  • Про необхідність відпочивати під час прогулянок на свіжому повітрі, уникаючи місць скупчення людей та дотримуючись соціальної дистанції (наприклад у скверах, парках тощо), а якщо виникла потреба відвідати громадські місця, то про необхідність використання засобів індивідуального захисту (маски, респіратори тощо).
  • Про дотримання правил дорожнього руху та про поведінку в громадському транспорті.
  • Про дотримання правил протипожежної безпеки при користуванні електро- та газовими приладами.
  • Про правила поведінки біля ліній електромереж, залізничного полотна, поблизу водоймищ, поряд із будівельними майданчиками, відкритими люками, біля відкритих вікон, на балконі, сходах тощо.
  • Про правила користування гострими, колючими предметами, лікарськими засобами, протипожежним, сільськогосподарським, будівельним та іншим інвентарем.
  • Про необхідність мити руки з милом перед вживанням їжі, після ігор, фізичної праці, відвідування туалетної кімнати або користуватися дезінфектором.
  •  Про категоричну заборону:
  • обігрівати приміщення газом або саморобними електроприладами;
  •  розпалювати самостійно вогнище;
  • чіпати незнайомі і вибухонебезпечні предмети;
  • гратись із чужими та/або безпритульними дикими тваринами;
  • пити сиру воду із стихійних джерел;
  •  влаштовувати ігри на проїжджій частині вулиці або поблизу неї відходити без дозволу батьків далеко від будинку, в якому мешкаєш;
  •  гратись біля водоймищ, кар’єрів, об’єктів будівництва;
  • контактувати з незнайомими людьми та впускати їх до помешкання;
  •  перебувати на вулиці у темний час доби без супроводу дорослих.

Обережна поведінка під час канікул – запорука життя та здоров'я!

Інформаційні  матеріали Комунального закладу «Лозівська станція юних натуралістів» Лозівської міської ради Харківської області, що висвітлюють діяльність закладу під час воєнного стану ввійшли в збірку «Незламне позашкілля», яку створив Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді у 2023 році.

Педагогічний колектив Комунального закладу «Лозівська станція юних натуралістів» Лозівської міської ради Харківської області  нагороджено дипломом Міжнародної асоціації позашкільної освіти за перемогу  у Міжнародному освітньому проєкті «Позашкілля українським дітям за кордоном»  (наказ МОНУ від 19.03.2024)

Новини    74    13.03.2024     0 коментарів

14 березня о 9.00 розпочнеться реєстрація для участі в цьогорічному національному мультипредметному тесті (НМТ). Триватиме вона до 11 квітня включно. Український центр оцінювання якості освіти забезпечить реєстрацію в безпаперовій формі. 

Новини    27    07.03.2024     0 коментарів

Вельмишановні та поважні колежанки!

Прийміть сердечні вітання з нагоди чудового весняного свята – Міжнародного жіночого дня 8 Березня!

Найкращі в світі дружини, мами, мудрі бабусі, подруги, сестри, доньки! Ви – чарівні, неповторні, мужні та незламні. Ви – даруєте життя, захищаєте своєю молитвою, залишаєтесь взірцем незламності, неймовірної внутрішньої сили, непохитної віри в Перемогу.

У це прекрасне жіноче свято хочеться побажати Вам мирного неба над головою, позитивних емоцій, справжнього щастя та міцного здоров’я Вам і Вашим близьким! Нехай ця весна буде переможною для нашої країни, а у Ваших домівках хай завжди панують спокій, злагода й добро!

Зі святом Весни, Вас дорогі жінки!

 

З повагою начальник Управління освіти,

молоді та спорту  Вікторія УРВАНЦЕВА

Конкурси    36    04.03.2024     0 коментарів

Вітаємо педагогів, які успішно пройшли процедуру сертифікації у 2023 році і отримали заохочувальні відзнаки Харківської обласної військової адміністрації та Харківської обласної ради. Серед освітян Харківщини – дев’ять вчителів із п’яти закладів освіти Лозівської міської територіальної громади.

Пишаємося вами, наші колеги-«зірочки»:

Інна СЕРЕДА (КЗ «Смирнівський ліцей»);

Тетяна КОБИШ, Аліна БІЛИК (КЗ «Панютинський ліцей»);

Людмила ДУХАНОВА, Віта СТИШУК (КЗ «Лозівський ліцей №3»);

Інна БЕРШАК, Ганна НЕВЕНКІНА (КЗ «Орільський ліцей»)

Світлана ОЛЬХОВСЬКА, Марина ВІТРЕНКО (КЗ «Краснопавлівський ліцей»).

Бажаємо вам подальшого професійного зростання! Нехай успіхи та перемоги окрилюють Вас на нові звершення та здобутки.

Конкурси    30    01.03.2024     0 коментарів

Лозівську громаду на обласному турі всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2024» у номінації «Фізика» представляв вчитель Комунального закладу «Лозівський ліцей №4» Валерій ПЕРЕСЕЧАНСЬКИЙНа підставі підсумкових зведених оціночних листів першого І та ІІ етапів, згідно з рейтингом балів, набраних конкурсантами, Валерій Іванович посів ДРУГЕ місце. Щиро вітаємо Валерія Пересечанського з почесним місцем в одному з найпрестижніших фахових конкурсів і бажаємо йому нових злетів та перемог у майбутньому!

Конкурси    30    01.03.2024     0 коментарів

16 січня 2023 року відбувся ІІІ (обласний) етап ХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Вітаємо з перемогою Єлизавету СВИСТУНОВУ, ученицю 6 класу КЗ «Лозівський ліцей №7», яка посіла ІІ місце та буде брати участь у IV (Всеукраїнському) етапі! Висловлюємо слова подяки вчителю української мови та літератури Олені ПЕТРЕНКО, яка підготувала переможницю конкурсу! Хай ваша перемога надихає вас на нові звершення, на нові перемоги, які стануть ще однім кроком у нашій спільній справі, що наближає Перемогу нашої держави! Так тримати! Вами пишається вся Лозівська міська територіальна громада!

Новини    30    01.03.2024     0 коментарів

БРАМА - це синергія громадян, приватного та державного секторів у протидії дезінформації та незаконному контенту в інформаційному просторі.

Наші цілі:

• Знищення російських осередків в Інтернеті

• Зменшення рівня булінгу та цькування в мережі

• Протидія наркотикам та шахрайству

• Навчання та тренінги з кібергігієни

• Просвіта населення щодо інформаційної гігієни

• Залучення та мотивація громадян до активної громадянської позиції

Для блокування того чи іншого джерела необхідно надсилати скарги і чим більше буде скарг, тим більша вірогідність того, що джерело буде заблоковано. Саме із цією метою ми пропонуємо нашим користувачам стати частиною «BRAMA». https://t.me/+FVp2IctBvfBiODY6

Що ми пропонуємо учасникам:

1. можливість повідомити про джерело неприйнятного контенту, для подальшого масового надсилання скарг спільнотою та подальшим блокуванням такого джерела;

2. допомогти заблокувати джерело неприйнятного контенту, шляхом долученості до масового надсилання скарг;

3. отримати поради щодо медіа та кіберграмотності;

4. бути поінформованим про небезпечні схеми шахрайств, які ширяться мережею;

5. бути обізнаним, щодо фейків, які просувають вороги у наш медіапростір.

Станом на січень 2024 року учасниками спільноти заблоковано понад 26 тисяч джерел поширення неприйнятного контенту. Як видно із статистики – роботи ще багато і ми потребуємо допомоги нових небайдужих і активних учасників.

Якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час!

Приєднуйтесь :
https://t.me/+FVp2IctBvfBiODY6    !

Конкурси    38    26.02.2024     0 коментарів

Вітаємо переможницю ІІ (обласного) етапу конкурсу-захисту науково-дослідних робіт МАН України  у науковому відділенні «Фізики і астрономії», секція «теоретична фізика»:

ІІІ місце, ХОДИКІНА Аріна, учениця 8 класу КЗ «Лозівський ліцей №11», (вчитель МАКОДЗЕБА Ольга, вчитель фізики).

Конкурси    33    30.01.2024     0 коментарів

ВІТАЄМО переможців ІІ (обласного) етапу конкурсу-захисту науково-дослідних робіт МАН України  у науковому відділенні «Екології та аграрних наук».

Секція «Екологія»:

ІІІ місце - ВОЛОШИН  Роман, учень  10 класу КЗ «Садовський ліцей»  (керівник ЯРОШ  Галина, вчитель біології);

секція «Охорона довкілля та раціональне природокористування»:

ІІІ місцеБЕЗВЕРХНЯ Аліна,  учениця 10 класу КЗ «Лозівський ліцей №12»  (керівник АКСІНІНА Надія, вчитель біології).

 

Вітаємо лауреатів культурно-освітнього Арт-проєкту «Олімпійський рух очима дітей» 2023 року - учнів комунальних закладів «Панютинський ліцей» НЕСПОВИТОГО ВАДИМА в номінації «Олімпійська поробка»  та «Краснопавлівський ліцей» ЄРМОЛАЄВА ЄЛИСЕЯ в номінації «Мій кумир олімпійського спорту».

Конкурс проводився Олімпійською академією України за сприяння Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки з метою поширення цінностей олімпізму, популяризації та розвитку олімпійського руху, стимулювання творчої та соціальної активності серед учнів закладів загальної середньої освіти.

 

 

1 2 3 ... 100 101 »